Loggbok - Torsdag 10/7
Via satellite...

Stefan Blomberg rapporterar 10.45 svensk tid: Krisläge! Problem vid klättringen ned från C3!

"Igår klockan 20.00 lokal tid (onsdag) var Johan och Magnus tillbaka i C3 (ca 7300m.ö.h). De var mycket trötta, orkade knappt prata och ville bara sova. Jag (Stefan) tvingade dem att smälta vatten och dricka. De hade bara druckit 1.5 liter under dagen vilket är alldeles för lite!

Klockan 05.00 i morse kom det dåliga vädret… C3 har drabbats av snöstorm! I princip ingen sikt alls (max 10m), uppskattad vind 20m/s.

Klockan 06.00 hade vi radiokontakt igen:

Johan och Magnus skulle gå tillbaka mot Japanese Couloir för att leta efter det rep som de sedan ska fira ned sig i. Men de hittar inte repen… Senare gick de tillsammans med ett par medlemmar ur en annan expedition för att leta efter repen. För att lättare hitta tillbaka i snöstormen har de har skurit sönder liggunderlag (eller något liknande) som de använder för att "lägga spår". Efter ett tag tycke Johan och Magnus att de andra gick åt fel håll och beslutade sig för att vända tillbaka mot tältet. Vid detta tillfälle mådde de båda bra men var något skärrade.

Enligt uppgifter bör det ta ca 30 minuter att ta sig från tältet till Japanese Couloir  - de borde alltså vid det här laget vara tillbaka till tältet. Men de har inte hört av sig sedan dess!

Det är mycket allvarligt om dom inte hittar tillbaka till tältet. Vädret är mycket dåligt, killarna är trötta efter de senaste dagarnas klättring och de befinner sig på extremt hög höjd… Det är inte rekommenderat att vistas på över 7000 meter mer än ett par dagar - och det har de redan gjort.

Johan och Magnus är således ensamma kvar på berget. De personer som Johan och Magnus gick iväg med vet vi ingenting om…

I baslägret regnar det för närvarande vilket gör det svårt att ladda batterierna till vår satellitutrustning."

Tillbaka till början av sidan...

Rapport 11.02 svensk tid

Stefan hörde en del radiokommunikation mellan Johan den engelska expeditionen. Enligt det samtalet har de har ännu inte hittat till Colouiren.

Tillbaka till början av sidan...

Rapport 14.05 svensk tid

Enligt den engelska expeditionen är nu Johan och Magnus tillbaka i C3 (ca 7300m.ö.h). De mår under omständigheterna bra. Läget är dock mycket otryggt och osäkert och det är fortfarande snöstorm.

Mat:

Killarna klarar sig i flera dagar på den proviant de har i tältet. Men skulle ovädret hålla i sig alltför länge kan det bli problem. I närheten av C3 ska det enligt uppgift finnas ett kvarlämnat tält. Om Johan och Magnus får brist på mat kan det eventuellt finnas mat kvar i något kvarlämnat tält. Det är osäkert om det är möjligt att hitta något tält. I värsta fall klarar sig killarna ett par dagar utan mat.

Vatten:

Johan och Magnus har med sig relativt stora mängder gas. Det betyder att de kan smälta snö som de sedan kan dricka (för att inte torka ut bör de dricka 5-8 liter per dag). Vatten är således inget problem.

Väder:

Det är fortfarande snöstorm i området. Molnen ligger lågt, från baslägret ser man ingen av de omgivande topparna, det haglar och regnar. Problemet för killarna är inte kylan utan den kraftiga vinden (20m/s) som gör kyleffekten värre. Enligt väderprognosen ska det dåliga vädret fortgå de närmaste 4 dagarna. Vi försöker nå en expert på SMHI som kan hjälpa oss att analysera prognosen.

Rapport 14.20 svensk tid

Johan och Magnus är i tältet uppe i C3. Läget är stabilt. De kommer troligtvis att invänta bättre väder innan man lämnar tältet en gång till.

Det går inte att nå killarna direkt från baslägret pga "radioskugga", men man kan förmedla meddelande via något annan expedition.

Tillbaka till början av sidan...

Rapport 16.05 svensk tid

I ett samtal till Radio Stockholm uppgav Stefan Blomberg att både Johan och Magnus mår bra men att båda är mycket trötta och har svårt att prata. Magnus är något bättre än Johan. Tydligen har de hittat vägen till repen och ska börja klättra om inom kort, trots att det börjar mörkna på berget.

(Vi väntar på samtal från Stefan)

Tillbaka till början av sidan...

Rapport 18.15 svensk tid

En 20 minuter lång lucka i det dåliga vädret har gjort att Magnus och Johan kunnat lokalisera platsen där repen slutar. Repen är översnöade och nedisade. De klättar i mörkret med hjälp av pannlampor.

Johan och Magnus nu på väg genom Japanese Couloir ned till C2. De skulle höra av sig om de fick problem. Stefan har inte hört något ännu, vilket alltså förmodigen är ett gott tecken.

Tillbaka till början av sidan...

Rapport 21.20 svensk tid

Killarna tillbaka i C2! De ankom vid 20.30 - mycket trötta och slitna. José (Engelska expeditionen) använde sin pannlampa för att visa vägen. Johan har fått första gradens förfrysningsskador på fingertopparna och Magnus har drabbats av en besvärlig hosta. Båda är extremt utmattade men mår under omständigheterna bra. Ännu känner de inte av någon höghöjdssjuka.

Förmodligen kommer de att vila/sova i C2 en dag innnan de fortsätter ner mot C1.

Nästa rapport...

Tillbaka till loggboken...Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

MagnR¨