Genomförande

Avresa den 31 maj

Vi startar med att flyga till Islamabad via London därefter flyger vi vidare till Skardu. Härifrån är det en dags transport med jeep/lastbil till stenåldersbyn Askole på ca 3000 meter över havet.

Resväska
Vandring efter Baltoro glaciären

Där startar världens vackraste vandring, vandringen på Baltoro glaciären i Pakistan - den största glaciären på jorden. Efter ungefär en veckas vandring befinner vi oss i Concordia "Krysset" på ca 5.000 meters höjd. Här omges vi av några av världens högsta berg - alla över 8000 meter höga. Här viker vi av upp mot den södra delen av Gasherbrum glaciären där vi efter ytterligare några dagars anmars kommer till platsen för baslägret.
Mer om Pakistan...
Mer om glaciärer...

Chogolisa
Chogolisa
Foto: Johan Åkerström

Baslägret

Vi kommer att ha med 1,5 ton utrustning som bärs in av lokala bärare till baslägret på 5.200 meters höjd. Vi räknar med att anlända till baslägret på midsommarafton. När utrustningen är på plats återgår bärarna, för att sedan återkomma 7 veckor senare.

När baslägret är upprättat börjar vår acklimatisering för att vänja kroppen vid den höga höjden. Det kommer att ske vid träningsbestigningar av lägre toppar i det närliggande området samt rekognosceringsturer upp på bergets nordvästvägg som är den led/väg vi tänkt oss till toppen. Under rekognosceringsturerna säkras svåra passager och ett par höjdläger upprättas.
Mer om expeditionens utrustning...

Toppförsök

Om hälsan och vädrets makter är med oss kan vi göra det första toppförsöket sista veckan i juli. Eftersom vi satsar på en bestigning utan syrgas och bärare så beräknar vi att det tar ca 5-6 dagar att nå toppen från baslägret och tillbaks. Andra veckan i augusti är det dags att riva baslägret och bege sig hemåt.

Tidplan

Grovt skattad tidplan för genomförandet av projektet:

  • Avresa Sverige 31 maj
  • Vandringen startar 6 juni
  • Ankomst Basläger 20 juni
  • Acklimatisering, upprätta höjdläger 23 juni (C1)
  • Första toppförsök 20 juli
  • Hemkonst Sverige 2 augusti

Se "kartor" för mer information...Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

lign="Þ