Loggbok - Måndag 7/7
Via satellite...
Stefan Blomberg (expeditionsläkare) rapporterar från baslägret:

Kaotisk dag! Toppförsöket börjar i morgon!

Välj rapport:

Rapport 08.00
Rapport 12.00
Rapport 16.00
Plan för toppförsöket
Trekkinggruppen

Gamowbag och höghöjdssjuka...
Om höga höjder...

Rapport: 08.00

"Väderprognosen försenad pga problem med internetlänken. Den tidigare prognosen förutspådde snö på torsdag. Om detta visar sig stämma är det bråttom med toppförsöket! Definitiv plan för toppförsöket är ännu osäker eftersom vi inte fått den senaste väderprognosen. Ett oväntat snöoväder eller storm kan vara helt förödande. På extrema höjder (>7 000 m.ö.h) kan det förekommar vindar på upp till 160m/s.

Tillbaka till början av sidan...

Rapport 12.00:

"Stämningen i baslägret är något kaotist… problemet med Florins höjdsjuka, planeringen att toppförsöket och den försenade väderprognosen gör situationen något stressad…Florin lider alltså fortfarande av höjdsjuka - idag andas han tungt, vill varken äta eller dricka. Detta gör att han dessutom blir undernärd. Om han inte blir bättre inom ett par dagar kan det bli nödvändigt att skicka ned honom till lägre höjd (nedanför 3 600 m.ö.h), eventuellt med räddningshelikopter. För att gardera oss mot detta har vi kontaktat SOS International och sett till att vi fått alla tillstånd som behövs för att få hit en helikopter. Det är ännu osäkert hur fort en helikopter kan vara på plats och varifrån den i sådanafall startar. Parallellt med detta jobbar vi med att kontrollera och få fram Florins försäkringspapper… Om Florin måste stanna kvar i baslägret kommer det att vara nödvändigt att sätta in dropp. Just nu ligger Florin i en Gamow-bag.

"Förutom Florins problem hjälper jag andra expedioners medlemmar med ögonsjukdomar etc…

Definitiv plan för ett toppförsök ännu osäker pga utebliven väderprognos."

(Intervju av Stefan i Radio Stockholm tvingades ställas in på grund av läkarvård)

Tillbaka till början av sidan...

Rapport 16.00:

"Florin har återhämtat sig och mår betydligt bättre! Det är för tillfället inte nödvändigt med varesig helikopterräddning, gamowbag eller dropp. Förmodligen kan han själv gå ned till lägre höjd men kan troligen inte stanna ända till det planerade datumet för återvandring.

Väderprognosen har till sist kommit fram. Enligt den kommer vädret att vara ganska bra fram till natten mot torsdag. Då väntas snöfall. Därför har Johan och Magnus bestämt sig för att göra ett toppförsök så fort som möjligt, så att man kan vara tillbaka i C3,C2 eller helst C1, när snön kommer.
Titta på väderprognosen vi använde som underlag...

Från BC till C1 har man klättrat i princip i "expeditions-stil", dvs byggt läger, burit utrustning i flera vändor, vilat i mellan vändorna. Från C1 till C2, C3 och ända upp till toppen, klättrar man i alpin stil. Det betyder att man bär med sig all den utrustning som behövs, även utrustning till framförliggande klättringar/läger, direkt, utan vila.

Tillbaka till början av sidan...

Plan för toppförsöket:

* Tisdag morgon, 06.00, klättring i "alpin" stil upp till C3. (ca 7300 m.ö.h) genom Japanese Couloir. Klättring i 7-8 timmar. Uppe vid C3 vid kl. 14-15
* I C3 vilar de till midnatt (01.00), i princip ingen acklimatisering
* Klättring mot toppen, beräknad till minst 13 timmar(!)
* Johan och Magnus uppe på toppen vid kl. 14-15 onsdag
* Ner till C3, ev. sova/vila, fira ned sig genom colouiren till C2. Försöker vara tillbaka innan det dåliga vädret som föutspås komma under onsdag natt

Johan och Magnus klättrar ensamma.

Under toppförsöket

Vi kommer att ha radiokontakt kl.06.00, 09.00, 12.00 sedan varannan timme, fram till toppförsöket. Under tiden kommer vi att försöka få över så många rapporter som möjligt till websiten."

Tillbaka till början av sidan...

Trekkinggruppen:

Trekkinggruppen är framme i baslägret. Samtliga i gruppen mår betydligt bättre.De lämnar baslägret tidigast i morgon bitti, senast onsdag morgon.

Tillbaka till början av sidan...

Kommentarer:

Gamowbag och höghöjdssjuka

En Gamowbag kan liknas vid en flyttbar, uppblåsbar tryckkammare. Bagen används för att motverka höghöjdssjuka genom att "simulera" nedstigning till lägre höjd. Personen med höghöjdssjuka placeras i bagen och bagen fylls med luft. När trycket höjs i bagen ökar syremängden. Efter att personen vistats i bagen i 10 minuter har trycket ändrats motsvarande 900-1 500 meter. Efter 1-2 timmar är personens tillstånd oftast helt återställt. "Återställningen" varar upp till 12 timmar. I de flesta fall är detta tillräckligt för att ta sig till lägre höjder.

Höghöjdssjuka kan yttra sig på flera olika sätt - syrebrist, förfrysning, sänkt omdömesförmåga, yrsel, svårt att äta och dricka, kräkningar, medvetslöshet. Höghöjdssjuka kan inträffa redan vid 2 400 m.ö.h. Lung- och hjärnödem kan uppstå mellan 4 000 och 5 000 meter, medvetslöset över 6 000 m.ö.h. Över 7 000 meter är det omöjligt att utföra tyngre arbete under en längre period. Matlusten försvinner. Man bör inte vistas på extrem höjd längre än en vecka.

Tillbaka till början av sidan...

Höga höjder

Höjder över 2400 meter över havet brukar benämnas som "höga höjder". Man delar in höjdskalan enligt följande:

Hög höjd: 2 400 - 4 300 meter
Mycket hög höjd: 4 300 - 5 500 meter
Extrem höjd: 5 500 -

Syrgastrycket på 5 300 meter är ungefär hälften mot trycket i havsnivå. Temperaturen sjunker ca 1 grad per 150 meter. På extrem höjd kan vindar på 160m/s förekomma och temperaturen kan nattetid sjunka långt under -30 grader.

Tillbaka till början av sidan...

Nästa rapport...

Tillbaka till loggboken...Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade