Loggbok - Torsdag 3/7
Via satellite...
Stefan Blomberg (expeditionsläkare) från baslägret:

"Det dåliga vädret har upphört och idag har vi haft perfekt väder! Efter ett par välbehövda vilodagar har i natt Johan och Magnus klättrat upp till höjdläger C1, båda mår bra. De kommer i morgon att klättra upp till C2 för att på lördag börja jobba med Japanese Couloir. Om vädret inte blir sämre och ingen av dem blir dålig kommer de inte att återvända till baslägret förrän efter ett toppförsök. Ett toppförsök borde vara möjligt inom en vecka. Exakt datum går ännu inte att fastställa. Tyvärr är Florin fortfarande för dålig för att kunna följa med.

I dag gick Florin och Bob (från den Brittiska expeditionen) upp mot C1. Florin hade med sig bla det rep som ska användas vid byggandet av colouiren mellan C2 och C3 samt konserver. Varken Florin eller Bob orkade ända upp till C1 utan tvingades avbryta ungefär vid amerikanarnas mellanlagrinsplats, dumpa utrustningen och sedan återvända till baslägret. För att få upp den dumpade utrustningen har vi tvingats hyra en höghöjdsbärare som tillsammans med Florin och Bob imorgon bär upp utrustningen till C1. Florin återvänder därefter till baslägret.

Japanese Couloir, mellan C2 och C3, kan liknas vi en "fåra" där väggarna utgörs av klippkanter. I fåran samlas snö som man klättrar i. Fåran är ca 700-800 meter lång och lutar 70-90 grader. Om snön är fast använder man snöankare, om det är risk för ras använder man kilar och flänsar. Upp efter colouiren fäster man ett rep som man sedan kan använda för att klättra i. C2 ligger precis nedanför colouiren och C3 ovanför. Den senaste tidens dåliga väder har gjort det svårt att ta sig upp i koroaren.

Ingen av expeditionerna här i området har ännu klättrat upp till C3 - trots att det är extra många expeditioner i området (14 st). Anledningen till att det är extra många är att man firar självständighetsåret. Den japanska expeditionen kan bli dem som först börjar bygga upp repen i Japanese Couloir - de har med sig inhyrda sherpas från det 300 mil bort belägna Everestområdet. Hurvida vi bygger parallellt eller samsas om repen är ännu inte uppgjort.

I går var vi på middag hos den amerikanska expeditionen. De bjöd på mexikanska burritos och cider! Efter veckor av ris, torrt potatismos, soppor, sardiner, tonfisk, jelly, pudding, ostkakor, omeletter etc, smakade middagen mycket bra! Vår medtagna skinka på burk tvingas vi äta med fickknivar eftersom vår kock vägrar låta oss äta med bestick (som han sedan ska diska) eftersom skinkan är fläsk och kockarna är muslimer."

Nästa rapport...

Tillbaka till loggboken...Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

k - RaPù