Loggbok - Söndag 29/6
Via satellite...
Johan Åkerström (expeditionsledare) kontaktar oss från ett snöigt och lavinfyllt Himalaya:

Plats: Gasherbrum basecamp, ca 5 150 m.ö.h
Lokal tid: 14.30

"På grund av det dåliga vädret och den illavarslande väderprognosen bestämde jag (Johan) och Magnus oss igår eftermiddag för att återgå till baslägret, trots snöovädret. Vi ankom välbehållna till baslägret i går kväll (lördag). I efterhand har det visat rätt att gå ned och inte vänta på bättre väder - den amerikanska expeditionen som är på väg till Gasherbrum II är fortfarande insnöade och kan inte ta sig tillbaka på grund av snön. Om vi stannat i en hel vecka skulle förmodligen vi också vara helt översnöade. Vi mår bra men är trötta efter att ha vistats på hög höjd en lägre period.

I baslägret snöar det men för övrigt är vädret ok, inte särskilt blåsigt eller kallt. Runt omkring oss raser det kontinuerligt laviner - det mullrar mäktigt! Florin har tappat en bit av en tand och Stefan har haft en släng av magsjuka i natt men båda mår bra nu.

På grund av det dåliga vädret är det risk för att Japanese Couloir (brant "snöränna") mellan C2 och C3 inte kommer att vara användbar närmaste veckan. Kanske vår tidsplan blir något försenad på grund av det. Vi har inte hunnit börja förbereda C3 ännu.

För övrigt kan jag berätta att det tar ungefär 5-7 timmar att gå från baslägret till C1 (vid normal packning) och ungefär 5 timmar från C1 till C2. Den planerade vägen upp från C1 till toppen är oförändrad.

Jag och Magnus kommer nu att vila ett par dagar (sön-mån) eftersom vi vistats på hög höjd en längre period. Jag ska försöka ladda upp batterierna till datorn så jag kan förbereda överföringen av bilderna."

Nästa rapport...

Tillbaka till loggboken...Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

/07'Ï