800 meter extremt brant parti -"Japanese Colouir"

Japanese Colouir kallas den väg expeditionen tänker använda vid sitt toppförsök."Colouiren" är en tekniskt svår väg, med en brant vägg som det svåraste hindret. Partiet ligger på nordsidan av berget och är hela 800 meter hög och lutar mellan 70 och 90 grader. Colouiren ligger på mellan 6 400 och 7 200 meter och är den hårdaste utmaningen vid toppförsöket. Fördelen med Japanese Colouir är att den är enkel att ta sig ned på.

Colouiren i sig själv utgör inte den största faran - det är kombinationen svår klättring, utmattning, mycket låg temperatur (ned till -40 grader), syrebrist och tidsfaktorn, som tillsammans är det största problemet vid ett toppförsök. Vid höjder på över 6 000 meter kan inte kroppen återhämta sig vilket betyder att riskerna ökar ju längre tid toppförsöket tar.

Eftersom expeditionen klättrar utan syrgas kan syrebrist uppstå. Om detta händer är det risk för förfrysning eftersom blodet tjocknar och flyter långsammare, samt att hjärnan påverkas så att omdömesförmågan sänks. Syrebristen kan också resultera i att expeditionsmedlemmarna får svårt att äta och dricka vilket utmattar gruppen ytterligare.Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

>
±Z