Loggbok - Fredag 27/6
Via satellite...
Stefan Blomberg (expeditionsläkare) rapporterar över en mycket sprakig och dålig telefonlinje:

Plats: Gasherbrum basecamp, ca 5 150 m.ö.h

"Höjdläger C1 är helt färdigt och allt material för C2 och C3 är uppburet till C1. Johan och Magnus är uppe i C1, de är trötta men mår bra och kommer att stanna till i morgon (lördag) för att förbereda C2 och C3.

Vi har valt en annan väg till C1 - Den planerade vägen från baslägret till C1 (den högra sidan av glaciären) har visat sig vara alltför farlig. Laviner, snösprickor och ras, har gjort att man har varit tvungen att välja en annan väg upp till C1. Den tänkta vägen har vid ett flertal tillfällen drabbats av laviner och ras (te x så har en amerikan från en annan expedition rasat ner i en spricka - han klarade sig efter att med hjälp av stegjärn, rep och isyxa, själv klättrat upp. Repet han var fäst i, räddade honom från att falla ned i sprickan). Vid ett tillfälle tvingades vi springa ifrån en lavin som rasade ner precis framför oss. Det bar med nöd och näppe som vi undkom.

Karta - Baslägret till toppen, ursprunglig väg
Karta - Baslägret till toppen, ursprunglig väg

För att ta sig fram från baslägret till C1 via den från början planerade vägen, skulle det vara nödvändigt att bygga många broar, vilket skulle göra att klättringen tar lång tid och att riskerna ökar. Om någon skulle bli sjuk eller skadad och hamnar i behov av snabb vård eller hjälp från baslägret, är det förödande med ett sådant vägval. Därför har vi tillsammans med andra expeditioner (den amerikanska, koreanska, japanska och engelska) försökt hitta en ny väg från baslägret till C1. Det har tagit tid men det har gått ganska bra. Den nya vägen ligger på glaciärens vänstra sida och är något längre, men betydligt säkrare än den högra.

Höjdläger C1 delas av de expeditioner som ska upp på Gasherbrum I (Hidden Peak) och de som ska upp till Gasherbrum II och alla har valt att klättra via den nya vägen.

Klättringen upp till C1 har varit betydligt tyngre än vi anade - vi har en föraning om att resten av klättringarna upp till lägren inte kommer att var lika tunga. Både C2 och C3 ligger ganska nära C1.

Florin har problem med höjdsjuka. När han klättrar upp över 6 000 meter blir han dålig, nedanför 5 000 kännar han sig bra. Florin ska vila i dag och i morgon för att sedan gå upp tillsammans med en amerikan från den engelska expeditionen. Florin ska hjälpa till med färdigställandet av C2 och C3. För tillfället mår både jag (Stefan) och Florin bra.

Den världsberömde bergsklättraren Reinhold Messner, var först med att bestigit alla 14 toppar på över 8 000 meter och även först att bestiga Everest utan syrgas, besökte oss här i baslägret. Han är här för att hålla en minneshögtid för den legendariske Herman Buhl ("Wolfie"), som för på dagen 40 år sedan, dog, här i Gasherbrum området."

Nästa rapport...

Tillbaka till loggboken...Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

ol, -3 ºc