Expeditionsberättelse

- Del 4 -
Vandringen till baslägret

Framme i baslägret

N A V I G A T O R

Index 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

4.1 Vandringen börjar
4.2 Concordia
4.3 Framme i baslägret

Hur kändes det att komma fram till baslägret ?

JÅ: Det första vi gjorde var att leta upp en bra plats att slå upp tälten på. Det var jätteskönt att få komma fram, att packa upp och att äntligen kunna se berget. Det var krävande terräng och det var jobbigt att hela tiden titta ned för att se vart man gick, så att man inte snubblade.

MR: Det var skönt att äntligen vara framme. Vi försökte hitta en bra tältplats uppe på moränryggen och vi släpade stenar för att bygga en "plattform" för tälten. John, Martin, David, René och José placerade sina tält uppe på moränryggen, strax ovanför vårt mässtält, kan man säga. Vi andra rymdes inte där uppe och därför fick vi lägga våra tält lite nedanför, där det var lite blötare.

Ankomst basläger
Ankomst basläger
Foto: Johan Åkerström

13/6: Expeditionen framme vid baslägret! 5150 m.ö.h
14/6:
Fortsatt fixande med baslägret

Jag och Johan sysslade väldigt mycket med att försöka leda om en bäck. Under de flesta dagar ägnades ett par timmar till vattenarbete - att leda om vattnet. Vattnet ville "rinna in" i våra tält. Efterhand sjönk glaciären och våra tält stod på "pedistaler" på glaciären.

Lite då och då hälsade medlemmar från andra expeditioner på oss och presenterade sig. Bland de första vi lärde känna var den amerikanska expeditionen - ett mycket trevligt gäng som skulle upp på Gasherbrum 2 (G2).

Upprättande av Base Camp
Upprättande av Base Camp
Foto: Johan Åkerström

Senare dök en japansk expedition upp i baslägret och de placerade sina tält strax nedanför våra. Japanarna hade ett ganska "rörigt" läger som mer eller mindre såg ut som en kåkstad. Japanarnas LO, den ganska välkända Major Wallie, hade en egen kock med sig. Wallie vet hur man överlever en expedition - han har varit med många expeditioner och är en av dem som återkommer varje år. Han hade med sig 6 bärare som bar mat till honom - mat som senare tillagades av hans egna kock!

Wallies "privata" kock visade sig vara Shuker Ullah Baig, vi kallade honom "påsen", som var kock i min expedition 1990. Efter någon dag i baslägret kom Baig upp till vårt läger - han kände igen mig och jag kände igen honom. Vi snackade gamla minnen och hade trevligt och det var han som senare försåg mig med mat [skratt].

Major Wallie var också en väldigt trevlig figur och var den som stod högst i kurs bland alla LO:ar. Han var nämligen major och hade själv varit med i expeditioner som klättrare. Jag tror de allra flesta hade en väldigt respekt för honom.

Vad kan ni berätta om platsen för baslägret ?

JÅ: Baslägret låg vid foten av berget, på själva mittmoränen av glaciären. Mittmoränen är en stenslätt som bildas när sten pressas upp i glacerären. Orsaken till att vi placerad baslägret just där var att det är ett område som är nästan helt lavinsäkert - det går sällan laviner så långt in på själva glaciären.

När vi kom fram till baslägret fanns en amerikansk expedition på plats. De skulle bestiga Gasherbrum II och hade ankommit en vecka före oss. De hade byggt upp sitt basläger och höll på att försöka hitta en väg upp genom isfallet.

Flaggan i topp
Flaggan i topp
Foto: Johan Åkerström

MR: I baslägret hade var och en sitt personliga sovtält där personlig utrustning förvarades. Vi hade ett gemensamt mässtält där vi åt, umgicks, hade möten och förvarade en hel del gemensam utrustning. Vi hade dessutom ett kökstält där kockarna lagade mat.

Strax utanför baslägret byggde vi en toalett av stenar som vi staplade upp. Vi hade med oss en handdush som man "pumpar upp" och vi dushade ute i det fria. Pakistaneserna var ganska förvånade över att se nakna svenskar dusha ute i det fria...[skratt]

Varför läggs inte baslägret på högre höjd ?

JÅ: Man lägger baslägret så högt man kan men på höjder över 5 200 m.ö.h kan man inte vila eller acklimatisera sig och då skulle det inte vara någon mening att gå ned till baslägret. Därför är det bättre att lägga baslägret under 5 200 m.

Hade ni tillgång till vatten i baslägret ?

JÅ: Nja, det fanns emellertid alltid smält vatten som rann uppe på glaciären intill själva baslägret, men eftersom baslägret låg på en plats dit vi visste att många andra expeditioner skulle komma, tog vi vårt vatten från en annan plats. Detta för att minimera riskerna för att bli förgiftade av smuts från andra expeditioner.

Magnus Rydén i BaseCamp
Magnus Rydén i BaseCamp
Foto: Johan Åkerström

Lämnade bärarna baslägret direkt när ni kom fram ?

JÅ: Ja, bärarana fick betalt och gick sedan tillbaka. De stannade inte ens över natten utan gick tillbaka samma dag.

Vad användes mässtältet till ?

JÅ: Mässtältet var i huvudsak matplats men också förråd för tex skidor och andra skrymmande utrustning. Vi delade mässtältet med engelsmännen.

Ni hade ett särskilt tält för matlagning ?

JÅ: Ja, det var ett litet större tält av traditionell modell med fotogenkök. Vi hade en kock och en kökspojke, båda pakistaneser, som även fungerade som bärare. De lyckades inte producera särskilt bra eller god mat men de lagade i alla fall maten åt oss.

Det ankomm en hel del andra expeditioner till området för baslägret ?

JÅ: Ja, det var väldigt trevligt med de omkringliggande expeditionerna. Det knöts många nya kontakter och vi lärde känna många nya människor. Det dröjde inte särskilt länge förrän vi hade etablerat vår satellitkommunikation och kunde ta emot väderleksprognoser med mycket hög precision. En hemlighet som inte var så långvarig... vi blev tämligen populära [skratt]. Vy från Johans tält i Base Camp
Vy från Johans tält i Base Camp
Foto: Johan Åkerström

En kväll hade LO:na från de olika expeditionerna fest i ett granntält, jag tror att de var 6 eller 7 stycken. Det var rätt störande, speciellt när de spelade pakistansk musik på högsta volym… det var inte direkt lätt att sova.

MR: Baslägret är egentligen utgångspunkt för alla Gasherbrum-toppar.

Fortsättning...



Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

 

 

Ex í